حفاظت مناطق مهمی مانند فرودگاه‌ها، سفارتخانه‌ها، مراکز نظامی و امنیتی، مجلس، دفتر ریاست‌جمهوری و همایشهای بزرگ بسیار اهمیت دارد و حتی وقوع واقعه کوچکی در این اماکن به سرعت در کل جهان وایروال می‌شود.

بر این اساس بسیار حیاتی است که این نقاط از نظر امنیتی به طور کامل پوشش داده شوند. یکی از راهکارهای مهم در این زمینه جلوگیری از حضور افراد خطرناک همراه با سلاح‌های خطرناک و غیر مجاز در مناطق حساس است. راکت بازرسی یکی از تجهیزات امنیتی و  ابزاری کاربردی است که برای بازرسی بدنی اشخاص مختلف جهت تردد به اماکن حساس و امنیتی به کار می‌رود.

در این بخش به طور جامع درباره این ابزار امنیتی صحبت خواهیم کرد. اگر تمایل داشتید تا انتها همراه ما باشید.

 

راکت بازرسی چیست ؟

راکت بازرسی بدنی یا راکت فلزیاب دستی،  یکی از ابزار امنیتی قابل حمل است که برای شناسایی و کشف انواع فلزات، قطعات و بردهای الکترونیکی و سایر تجهیزات الکترونیکی مانند موبایل و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این محصول سبک و قابل حمل است و توسط پرسنل حفاظتی،نگهبان‌ها و متصدیان کنترل تردد در ایستگاه‌های بازرسی به منظور جلوگیری از ورود افراد با تجهیزات و ابراز‌های غیرمجاز، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

راکت بازرسی بدنی چطور کار می‌کند؟

راکت بازرسی بدنی یک میدان مغناطیسی در اطراف خود ایجاد می‌کند که توانایی شناسایی قطعات مختلف به خصوص قطعات الکترونیکی و فلزی را دارد. اگر این تجهیزات و قطعات در محدوده دستگاه فلزیاب قرار بگیرند، ردیاب موجود در راکت آن را شناسایی کرده و  از طریق نور (چراغ LED)، لرزش یا بوق هشدار اعلام می‌کند. به این ترتیب نگهبان یا مسئول حفاظت از وجود قطعه الکترونیکی یا فلزی با خبر می‌شود.

معمولاً با راکت بازرسی در کمتر از 30 ثانیه می‌توان یک شخص را به صورت کامل مورد بازرسی قرار داد. راکت‌های بازرسی درجه‌بندی مغناطیسی مختلفی دارند. هر چه این میدان مغناطیسی قوی‌تر باشد، بهتر و سریعتر و در فاصله بیشتر می‌تواند قطعات را شناسایی بکند. بعضی از راکت‌های فلزیاب به قدری قوی هستند که فلزات مختلف را در اعماق 25 سانتی‌متری زیر عایق‌ هم شناسایی می‌کنند. اما راکت‌های با برد و میدان مغناطیسی ضعیف‌تر، برای شناسایی باید در فاصله نزدیک‌تری قرار بگیرند.

معمولاً بر روی دستگاه فلزیاب دو دکمه وجود دارد؛ یک دکمه برای روشن و خاموش کردن و دکمه دیگر برای اعمال حساسیت یا قدرت راکت است. معمولاً سطح حساسیت این دستگاهها را می‌توان بر روی چهار سطح تنظیم کرد:

  • حساسیت پائین (کم) برای شناسایی (کشف) انواع قطعات بزرگ مانند اسلحه، موبایل، سوئیچ و …
  • حساسیت سطح متوسط برای شناسایی قطعات کوچک فلزی
  • حساسیت بالا (زیاد) برای شناسایی اشیائی مانند قطعات نیمه هادی و فلزات کوچکتر
  • حساسیت بسیار زیاد برای شناسایی و کشف ذرات و قطعات بسیار کوچک مثل کارت حافظه کوچک، انواع سیم کارت،قطعات ریز طلا, ذرات بسیار کوچک فلزی و الکترونیکی

توجه داشته باشید که با در هر سطح حساسیت می‌توان قطعات مرتبط با سطح حساسیت پائین‌تر را نیز شناسایی کرد.

 

شاید سؤال پیش بیاید که چطور از راکت بازرسی استفاده کنیم ؟ کار با این دستگاه بسیار آسان است. برای شروع کار ابتدا باید دستگاه را روشن نمایید. حالتهای شناسایی را می‌توانید بر روی هر یک از موارد موجود مانند ویبره (لرزش) ، بوق یا چراغ LED تنظیم نمائید. حالا دستگاه را نزدیک نقاط مختلف بدن شخصی که قرار است بازرسی شود، قرار دهید.

اگر شخص به همراه خود اشیائی مانند قطعات الکترونیکی، فلزات، اسلحه، موبایل  و … داشته باشد، دستگاه از طریق بوق، ویبره یا LED به شما اخطار می‌دهد و به این صورت متوجه می‌شوید که آیا شخص اشیاء ممنوعه به همراه خود دارد یا نه.

 

راکت بازرسی چه کاربردی دارد ؟

خرابکاران با استفاده از لوازم و ابزار غیر مجاز مانند سلاحهای گرم و سرد و یا تجهیزات الکترونیکی خطرناک مانند بمب و … سعی در انجام اعمال خلافکارانه در مناطق حساس دارند. بمب گذاری، آسیب به مقامات و شهروندان، گروگان گیری، باج خواهی و .. از جمله معضلاتی است که ممکن است توسط این اشخاص به وجود آید. راکت بازرسی بدنی یا فلزیاب با سرعت بسیار زیادی می‌تواند فلزات و قطعات الکترونیکی را شناسایی کند.

بنابراین با استفاده از آن می‌توان از ورود هرگونه وسایل غیرمجاز همراه افراد در حین بازرسی جلوگیری کرد. در این صورت افراد سودجو و خراب‌کار نمی‌توانند با ورود لوازم غیر مجاز به مناطق حساس مانند فرودگاه، مراکز امنیتی و نظامی و سایر مکانهای مهم، تهدیدی به وجود آورده و امنیت آنجا را به مخاطره اندازند.

فرودگاه ها یکی از مناطق بسیار مهم از لحاظ امنیتی هستند. اگر در ورودی فرودگاه‌ها بازرسی بدنی توسط تجهیزات الکترونیکی پیشرفته صورت نگیرد، ورود چاقو، اسلحه و حتی اجسام نوک تیز و تجهیزات الکترونیکی غیر مجاز و خطرناک توسط خرابکاران، می‌تواند فجایع جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

در ورودی فرودگاهها معمولاً از گیت و راکت بازرسی برای بررسی بدنی افراد استفاده می‌شود. این تجهیزات امنیتی به خوبی و با دقت بسیار زیاد انواع فلزات و قطعات الکترونیکی را شناسایی می‌کنند و به این صورت امکان ورود تجهیزات غیر مجاز توسط مسافران به داخل هواپیما در حد صفر خواهد بود.

یکی دیگر از اماکنی که می‌توان از راکت بازرسی بدنی استفاده کرد، مدارس هستند. همراه داشتن موبایل و ورود آن به برخی از مدارس ممنوع است. از این رو نگهبان با استفاده از راکت بازرسی در ورودی مدرسه به راحتی موبایل دانش‌آموزان را شناسایی و کشف می‌کند. مورد مشابه؛ استفاده از ردیاب موبایل در ورودی امتحانات کنکور است که داوطلبان کنکور قبل از ورود به جلسه کنکور، توسط مراقبین و با استفاده از راکت ردیاب مورد بازرسی قرار می‌گیرند.

در بعضی از مکان‌ها یا رویدادهای مهم و خاص که ضبط صدا و تصویر (عکس و فیلم) توسط افراد متفرقه ممنوع است، می‌توان در ورودی مناطق مورد نظر، با استفاده از راکت بازرسی از ورود تجهیزات ضبط صدا و تصویر (مانند میکروفون، دوربین عکاسی و فیلم برداری و …) توسط افراد مختلف جلوگیری به عمل آورد.

تعدادی از اماکنی که می‌توان از راکت بازرسی برای کنترل بدنی افراد استفاده کرد، عبارتند از : اماکن نظامی و امنیتی مانند وزارتخانه‌ها و پادگان‌ها، مراکز حفاظتی مانند فرودگاه، کارگاه‌ها و کارخانجات تولید سیم و کابل، کارگاه‌های طلاسازی، شرکتهای تولید کنننده قطعات الکترونیکی، تولید کنندگان قطعات آسانسور، مراکز آموزشی مانند دانشگاه‌ها و مدارس، ترمینالهای مسافربری، همایش‌های مهم و تمامی مناطقی که از نظر امنیتی حساس هستند.

 

آیا  راکت بازرسی فلزیاب به سلامت افراد آسیب می‌رساند ؟

یکی از تردیدهایی که برخی از افراد در مورد استفاده از راکت‌های بازرسی دارند، این است که ممکن است این تجهیزات برای سلامت افراد مثلاً قلب انسان خطرناک باشند.

دستگاه‌های الکترونیکی مختلف مانند تلفن همراه یا دستگاههای پخش Mp3 ممکن است تا حدودی بر سلامت افراد تأثیر گذار باشند. اما تا به حال بررسی‌ها و آزمایشات مختلف هیچ علامتی مبنی بر مضر بودن راکت بازرسی بر سلامت افراد از جمله اختلال ریتم قلبی نیافته‌اند. بنابراین این ابزار از نظر پزشکی و سلامت هیچ آسیبی به افراد نمی‌زند و حتی قرار گرفتن مکرر در معرض دریاب فلزی برای سلامتی افراد خطری ندارد. بنابراین با خیال راحت می‌توانید از آن استفاده نمائید.

 

آیا امکان دور زدن راکت فلزیاب وجود دارد؟

یکی از سوالاتی که برخی از افراد دارند، این است آیا امکان دور زدن دستگاه ردیاب وجود دارد؟ آیا امکان دارد راکت بازرسی نتواند قطعه‌ای را شناسایی کند؟

خیر! جواب منفی است. هنوز روشی برای اینکه قطعات الکترونیکی یا فلزی کوچک را بتوان از دید ردیاب مخفی کرد، وجود ندارد. برخی می‌گویند که شاید بتوان با پیچیدن عایق‌هایی مانند فویل یا پشم شیشه دور قطعات مورد نظر، دستگاه ردیاب را دور زد. اما چنین امکانی هم وجود ندارد و دستگاههای ردیاب به راحتی انواع اشیاء فلزی و الکترونیکی را حتی با پوشش عایق تشخیص می‌دهند.

تنها سهل‌انگاری مأمور بازرسی است که می‌تواند باعث رد شدن قطعات ممنوعه از بخش بازرسی شود. اگر مأمور بازرسی به خوبی و به صورت کامل، افراد را مورد بازرسی قرار ندهد، ممکن است شخصی با همراه داشتن اجسام ممنوعه از بخش بازرسی رد شود.

ویژگی‌های مهم راکت فلزیاب

  • کاربرد اصلی راکت بازرسی، شناسایی انواع فلزات و قطعات الکترونیکی است.
  • این تجهیزات دارای باتری و شارژر (آداپتور جهت شارژ باتری) هستند و امکان شارژ باتری و استفاده از راکت بدون اتصال به برق وجود دارد.
  • باتری این تجهیزات معمولاً بین 1.5 الی 2 ساعت، به صورت کامل شارژ می شود و نیازی نیست به مدت زیاد به برق متصل باشد، چرا که اتصال بلند مدت به برق می‌تواند به باتری و حتی برد دستگاه آسیب جدی برساند.
  • معمولاً جنس بدنه راکت ها از پلاستیک فشرده (PVC) است.
  • برای حمل آسان راکت بازرسی، معمولاً این تجهیزات سبک وزن هستند و دسته آنها از پلاستیک نرم‌تری ساخته شده است، تا به راحتی توسط بازرسان حمل شود.
  • راکت‌ بازرسی برای شناسایی قطعات الکترونیکی و فلزات داخل ساک، کیف و بسته‌ها مناسب نیست و برای بررسی این وسایل بهتر است از دستگاه ایکس-ری استفاده شود.

 

نکات مهم در خرید بهترین راکت بازرسی

برای انتخاب بهترین راکت بازرسی توصیه می‌شود به موارد زیر را مد نظر داشته باشید:

  • قبل از خرید مشخص نمائید که می‌خواهید چه مواردی را شناسایی کنید و بعد اقدام به خرید نمائید.
  • برند معتبری را انتخاب نموده و از شرکت معتبر خریداری نمائید تا از گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش مناسب بهره‌مند شوید.
  • هر راکت بازرسی دارای باتری و آداپتور(شارژ) است که باید در زمان خرید از فروشنده دریافت نمائید.
  • یک راکت خوب باید قابلیت تنظیم حساسیت در سطوح کم تا زیاد را داشته باشد و بتواند انواع قطعات فلزی و الکترونیکی ریز و درشت را به خوبی شناسایی نماید.
  • یک راکت بازرسی خوب باید دارای سایز مناسب، وزن سبک و دسته نرم باشد تا به راحتی توسط نگهبان یا مأمور بازرسی حمل شود و از دست بازرس نلغزد.
  • در زمان انتخاب و خرید راکت فلزیاب باید توجه داشته باشید که قدرت شناسایی دستگاه تا چه حدی است و چه سایز از قطعات را و از چه فاصله‌ای می‌تواند شناسایی کند.
  • فاکتورهای مؤثر بر قیمت راکت ردیاب عبارتند از : کشور سازنده، برند دستگاه، قدرت تشخیص دستگاه، باتری قوی و تعداد اسکن با یکبار شارژ باتری

 

چکیده

راکت بازرسی یا inspection gate که با نام راکت فلزیاب نیز شناخته می‌شود، یک دستگاه الکترونیکی است که برای تشخیص و شناسایی انواع فلزات و تجهیزات الکترونیکی مانند چاقو، اسلحه، موبایل و سایر تجهیزات ممنوعه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این راکت به مأمور بازرسی این امکان را می دهد تا بدن افراد را بازرسی (اسکن) کند تا دقیقاً جایی که اشیاء الکترونیکی و فلزی پنهان شده است، مشخص شود.

در دیواره‌ی داخلی راکت بازرسی بدنی، سنسورهایی با قابلیت تنظیم میزان حساسیت به میزان یا اندازه اشیاء وجود دارد. با تنظیم این سنسورها، حساسیت دستگاه برای تشخیص انواع اجسام مختلف تعیین می‌گردد.

از این دستگاه می‌توان برای بازرسی بدنی افراد هنگام ورود به مناطق مهم و حساس مانند مراکز نظامی و امنیتی، فرودگاه‌ها، رویدادهای مهم و … استفاده کرد.

در حال حاضر بیشتر راکت‌های ردیاب موجود در بازار وارداتی و عمدتاً از کشور چین هستند.

یکی از برندهای معتبری که در این حوزه فعالیت می‌کند، شرکت ZK یا همان ZKTeco است که محصولاتی با کیفیت و با قیمت مقرون به صرفه ارائه می‌دهد. گروه مهندسی رسا از شرکتهای داخلی فعال در حوزه تجهیزات امنیتی و  بارزسی است که انواع راکت بازرسی را با کیفیت و قیمت مناسب و همراه با گارانتی معتبر ارائه می‌نماید.

 

 

 

 

ارسال پاسخ